Wandelnetwerk Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Opdracht
Het gebied Alblasserwaard-Vijfheerenlanden kent vier toplocaties, zoals de molens van Kinderdijk (sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst) en Leerdam als Glasstad. De meeste toeristen en recreanten bezoeken een toplocatie en verlaten dan deze streek. Het doel is om bezoekers van (één van) deze plekken het gebied in te laten trekken, langer te laten verblijven in deze streek en meer te besteden.

Gemaakt
Om het gebied aantrekkelijker te maken is er een knooppuntennetwerk van bijna 600 km aan wandelroutes aangelegd. Wij hebben knooppuntpalen, routebordjes en zo’n 60 informatiepanelen langs de route geplaatst. Op de informatiepanelen geven wij suggesties van mooie wandelroutes via de knooppunten. Via een digitale routeplanner of de wandelkaart kan men ook zelf een route uitstippelen.

   

Wij tellen d.m.v. sensoren de bezoekersstromen in het wandelnetwerk om aan te tonen hoeveel bezoekers er op af komen. Op deze manier wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel mensen het gebied intrekken en of het interessant om de infrastructuur verder uit te breiden.

Wandelnetwerk Alblasserwaard-Vijfheerenlanden bestaat uit:

  • Circa 600 km wandelnetwerk (verhard en onverhard)
  • Productie en plaatsing van ruim 60 informatiepanelen, knooppuntenborden en routebordjes
  • Productie en aanleg van vlonders, bruggetjes, overstapjes e.a.
  • Productie en aanleg van een roeiboot die als pont fungeert
  • 11 thematische digitale routes in de RoutAbel app
  • Monitoring van het aantal gebruikers d.m.v. sensoren  

    

“Ik wandel regelmatig en organiseer zelf wandelingen met een groep. Ik maak dan vaak mijn eigen combinatie van wandelroutes. Als je niet bekend bent met het gebied is het wandelroutenetwerk heel handig om je te oriënteren. Je kunt je ideale route van huis uit bedenken. En als dat zo uitkomt kun je ter plekke de route weer aanpassen met de kaart en de knooppunten.”
Rien van den Berg, Vereniging TeVoet

 

Opdrachtgever
Regiobureau Alblasserwaard-Vijfheerenlanden