De Spaanse Weg

Opdracht
Het ontwikkelen van een lange afstands E-bike route met diverse lokale rondjes voor 20 steden die (deels) zijn verenigd in de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. De route verbindt de steden en vertelt het verhaal van het ontstaan van de Nederlanden. Deze ontstaansgeschiedenis ligt voor een groot deel verankerd in de Tachtigjarige Oorlog. Deze culturele route wordt de start naar een brede Europese samenwerking. Een samenwerking die moet gaan leiden tot de ontwikkeling van de ‘Spaanse weg’; een culturele, Europese route waar men de Europese geschiedenis gaat ervaren aan de hand van de route die het Spaanse leger in de 17e eeuw door Europa heeft afgelegd. De Spaanse weg fietsen wordt een reis waarbij men de Europese identiteit op een nieuwe manier gaat beleven.

   

Gemaakt
We hebben een routewaaier gemaakt met losse bladen, die met een ring zijn vastgezet. Basis voor de route en de historische verhalen zijn de 20 vestingsteden. Deze steden liggen aan een lint van ruim 500 kilometer. Voor elke stad is een E-bike tocht ontwikkeld met start en finish in de de stad. Deze lokale rondjes zijn gecombineerd tot één lange afstands E-Bike route van het Zeeuwse Hulst tot het Drentse Coevorden. Zo heeft men de keuze om de Spaanse Weg in een arrangementsvorm te fietsen, waarbij men onderweg overnacht in de deelnemende steden, of per etappe. De routewaaier is te koop voor € 2,95. Naast deze routewaaiers heeft elke stad haar eigen waaierblad ontvangen om de Spaanse Weg te promoten.

    

Opdrachtgever
De Spaanse Weg is een initiatief van Bernou Wagenaar, beleidsmedewerker Toerisme Gemeente Oost-Gelre, in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Vestingsteden.

Deelnemende steden:
– Hulst
– Bergen op Zoom
– Steenbergen
– Willemstad
– Klundert
– Brielle
– Hellevoetsluis
– Geertruidenberg
– Heusden
– IJsselstein
– ‘s-Hertogenbosch
– Megen
– Ravenstein
– Grave
– Stevensweert
– Gennep
– Bredevoort
– Groenlo
– Oldenzaal
– Coevorden