BioPanel

BioPanel

Op dit moment wordt er in de markt nog geen kunststof plaatmateriaal aangeboden voor gebruik buiten, dat voor 100% biobased is en waar men een langdurige garantie kan geven op de eigenschappen. In plaatmateriaal waar BIO composieten in zijn verwerkt wordt de natuurvezel overwegend nog ingebed in hars, wat voor maximaal 50% uit een biopolymeer bestaat.

Één van de belangrijke plantaardige grondstoffen in BioPanel is vlas. Vlas is een éénjarige plant die zeer goed gedijd op Nederlandse vochthoudende grond. Na drie maanden kan deze plant al worden geoogst en gebruikt als grondstof.

Het gebruik van vlasvezels in bio plastic heeft vele voordelen:

  • De vezel is veel sterker dan bestanddelen die worden gebruikt in plastic
  • De productie van plastic gebaseerd op fossiele grondstoffen zorgt voor een enorme CO2 uitstoot, terwijl vlas lokaal wordt verbouwd en CO2 opneemt
  • Vlas is in ruime mate voorhanden en groeit snel
  • Nagenoeg de gehele plant wordt gebruikt
  • Voor duurzame landbouw is vlas gunstig bij beheersing van parasieten en onkruid

Door de gebruikte grondstoffen heeft BioPanel een natuurlijke bruine kleur. Informatie en signing wordt aangebracht via een signface. In samenwerking met 3M wordt BioPanel voorzien van een PVC vrije folie. Op deze folie wordt een full colour print aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat.

Het printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode. Aan het einde van de levensduur wordt de folie verwijderd van het BioPanel en ondergaat het een recycling. Het BioPanel wordt op relatief lage temperatuur tot wederom eenzelfde paneel of soortgelijke toepassing verwerkt.