Op zoek naar het Oer-IJ

Opdracht
Tussen Haarlem, Alkmaar en Zaanstad ligt een bijzonder stuk Noord-Holland. Hier stroomde duizenden jaren geleden het Oer-IJ. Een grillige vertakking van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. Een uniek landschap. Een bewonersinitiatief is gestart om dit prachtige gebied als aardkundig monument goed op de kaart te zetten.

Voor een breed publiek moet er een verbinding worden gelegd tussen de informatie van de tentoonstelling in het Huis van Hilde (archeologisch centrum van de provincie Noord-Holland) en de mogelijkheden om kennis te nemen van het landschap waar die geschiedenis nog tastbaar aanwezig is.

Het doel van het project is om het Oer-IJ sterk te profileren en consumenten zich bewust te laten maken van de bijzonder waarden die dit gebied vertegenwoordigt. Daarbij wordt ook toegewerkt naar een toename van het aantal bezoekers en toeristisch en recreatieve bestedingen.

Gemaakt
Beleef het Oer-IJ valt uiteen in twee onderdelen die conceptmatig met elkaar zijn verbonden. Dit zijn de onderdelen:

1. Virtueel Buitenmuseum Oer-IJ
Het virtueel “Buitenmuseum” is een museum per fiets wat deels digitaal en deels fysiek aanwezig is. Het is een virtueel museum op je smartphone die start bij het Huis van Hilde. Vervolgens wordt je door je smartphone genavigeerd over een route in het Oer-IJ, waarbij je onderweg het museum beleeft. Belevingsvolle informatie wordt gegeven in de vorm van filmpjes, audio, foto’s en teksten afgewisseld door fysiek aanwezige elementen in het landschap.

Als bezoeker kies je vooraf je gewenste museumroute en krijg je gekoppeld aan het thema tot de verbeelding sprekende verhalen en informatie.

  

2. Op zoek naar het Oer-IJ
Ter ondersteuning van de fietsroutes, is een boek geschreven. Het doel van het boek is om mensen te verleiden het museum te beleven, extra informatie te geven of achteraf als naslagwerk. Het boek bevat waardevolle verhalen die op een aansprekende manier worden verteld. Het virtuele “Buitenmuseum” brengt het boek tot leven en geeft een extra beleving onderweg.

In het boek zit een vouchercode waarmee de consumenten de museumroutes direct op hun smartphone kunnen downloaden.

    

Het Oer-IJ bestaat uit:
Een boek met het verhaal van het Oer-IJ
Inlogcode voor twee digitale routes in de RoutAbel app

Opdrachtgever
Stichting Oer-IJ