Kleurrijke kinderroute naar het Gagelbos

Opdracht:
Het ontwerpen en realiseren van een informatiepaneel en kinderroute die de kinderen uit de woonwijk Overvecht (Utrecht) moeten verleiden om te gaan buitenspelen in het dichtbijgelegen Gagelbos.

Gemaakt:
De Gageltocht: een kinderroute voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Een kleurrijke route die stad en buiten verbindt en die uitdaagt tot spelen en naar buiten gaan. Ook is er op een speelse manier aandacht voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar het Gagelbos onderdeel van uitmaakt.

De Gageltocht start bij het informatiepaneel bij Stadsboerderij Gagelsteede in de wijk Overvecht. Kinderen kunnen uit de opbergbox een Challengekaart pakken. Hiermee lopen ze zo vanuit hartje Overvecht het Gagelbos in. Onderweg en in het bos worden ze uitgedaagd om challenges te doen. Zo ontdekken ze het Gagelbos én leren ze over de geschiedenis van dit bijzondere stukje natuur.

De kinderroute loopt namelijk door het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie; het grootste rijksmonument van Nederland. Dit unieke oer-Hollandse verdedigingssysteem werd aangelegd tussen 1815 en 1940. De Linie loopt van Muiden tot de Biesbosch en is genomineerd om UNESCO Werelderfgoed te worden.

Verder staat bij één van de bunkers in het Gagelbos een informatiepaneel voor kinderen dat uitleg geeft over het bos, de natuur en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het paneel is vormgegeven in de huisstijl van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De kinderroute bestaat uit:

  • route d.m.v. gekleurde stippen op stoeptegels en gekleurde paaltjes in het Gagelbos
  • opdrachten op traject (loop achteruit en volg de lijn, springen, zonnewijzer – hoe laat is het? etc.)
  • labyrinth bestaande uit gekleurde palen
  • informatiepaneel over Speelbos Gagelbos
  • informatiepaneel over Gageltocht met opbergbox voor de Challengekaarten
  • diverse ‘specials’ i.c.m. de Challengekaart, zoals vogelsilhouetten en silhouetten van soldaat-attributen
  • houten palen met plaatjes van dierensporen
  • bordjes met diverse routeaanwijzingen

                         

           

    

Opdrachtgever:
Provincie Utrecht en Staatsbosbeheer