Ode aan het landschap van het Bunkerpad

Opdracht:
Het produceren en plaatsen van 3 cortenstalen platen met dichtregels voor 3 groepsschuilplaatsen aan het ‘Bunkerpad’ in Bunnik. Deze betonnen schuilplaatsen zijn gebouwd tijdens WOI en maken onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Gemaakt:
Op maat gemaakte cortenstalen platen waarin de letters van de dichtregels zijn uitgefreesd. De platen krijgen in de buitenlucht een kenmerkende bruinrode roestkleur, zodat de teksten goed leesbaar worden t.o.v. de grijze, betonnen ondergrond.

Als ode aan het landschap rondom het vernieuwde Bunkerpad in Bunnik schreef Onno Kosters van het Utrechts Stadsdichtersgilde het gedicht ‘Achter de schermen’. In het gedicht wordt de directe omgeving van het Bunkerpad tot leven gebracht. De lezer wordt opgeroepen zijn zintuigen te gebruiken en zo, terwijl hij wandelt, stil te staan bij wat werkelijk telt: aarde, water, lucht. Wandelaars kunnen het gedicht op drie bunkers langs het pad lezen. Via het Bunkerpad kan je van fort Vechten naar fort Rijnauwen (en visa versa) lopen. Het gebied maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Nederlands grootste rijksmonument en genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen.

 

Opdrachtgever:
Provincie Utrecht